Tuesday 7 February 2012

Nasi Minyak Hujan Panas




Nasi Minyak Hujan Panas
Resepi asal dari blogspot periuktanah
sumber Qaseh eena (di ubah sikit ikut cita rasa saya)

Bahan-bahan

8 cwn kecil beras biasa..(resepi asal guna 3 cwn beras basmathi) 
3 sudu besar myak sapi (ikut resepi asal cmpur dgn myak masak tpi sya tidak 
mgunakan kerana sya tidak mahu nasi sya bermyak sgt, jd sya hya mgguna kan myak 
sapi)

1 labu bawang besar- hiris halus dan dadu kecil
2 ulas bawang putih dicincang
1 inci halia dihiris halus
1 batang kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 3 kuntum bunga cengkih, 5 biji 
buah pelaga dan 2 biji bunga cengkir
Air secukup nya...boleh jgk guna air rebusan ayam atau bole guna stok nasi ayam

1 sdu besar stok nasi ayam klu tak ada air rebusan ayam

2 sudu teh garam atau secukup rasa
2 helai daun pandan dicarik dan disimpul

sedikit pewarna merah, kuning dan hijau
kismis, bawang goreng dan gajus





Cara membuatnya:

Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi di atas dapur.
Tumis rempah ratus(4 serangkaibawang besarbawang putih dan halia hingga wangi.

Masukkan beras dan goreng 1 minitKacau sebatiAlihkan periuk ke dalam periuk 
elektrikMasukkan air rebusangaram dan daun pandan ke dalam periuk nasi.
Masak nasi seperti biasa.

Apabila nasi masak , celupkan lidi sate ke dalam pewarna merah dan cucukkan ke 
beberapa tempat di dalam nasiUlang proses sama untuk warna hijau dan kuning.
Jangan kacau nasiBiar 5 minitselepas 5 minit..Taburkan bawang gorenggajus dan
kismisKacau nasi agar warna sekata bagi keseluruhan periuk.



Ayam masak merah berkerisik
(resepi sendiri)

Ayam 1 ekor potong ikut suka size nya 
Bawang besar 2 biji di hiris halus*
Bawang putih 6 biji di hiris halus*
Halia 3 inci halia*
sedikit lengkuas*
Cili kering blender terpulang ikut kehendak masing nk pedas atau kurang pedas*
Sos tomato 2 sdu besar
Air 2 cwn
kerisik 2 sdu besar
garam dan gula secukup rasa

Cara masak

Goreng ayam separuh masak

Blender semua yg bertanda * bintang\

Tumis bahan2 blender hingga garing

MAsuk kan sos tomato, garam dan gula. Kacau rata..

Masuk kan air dan masak 5 min

Masuk kan ayam...kacau rata...masuk kan kerisik dan akhir masuk kan hirisan bawang besar tuk hiasan.

Kacau mesra selama 5 - 10 min...dan siap untuk di hidangan kan


Acar timun

1 biji timun di potong2 ikut kehendak...jgn tebal sgt dan jgn nipis sgt
1 biji karot di sagat atau di potong halus
2 biji tomato di potong ikut kehendak
4 sdu besar kacang tumbuk
bawang besar di hiris halus
2 biji cili merah di receh halus
sos ikan 1 sdu besar (klu ada..tak ada takpa...mana yg tak ada sos ikan bole tmbah cuka sikit kedalam acar timun ni)

gula 4 sdu besar dan garam secukup rasa

Campur kan smua bahan di atas kacau rata dan simpan dlm peti sejuk dlu sebelum hidang...

Selamat Mcuba









No comments:

Post a Comment