Monday 6 February 2012

Kuih Lapis Pelangi

Kuih Lapis Pelangi

Mari kita melapis lagi...kali ni resepi nya lagi mudah tidak perlu menggunakan air daun pandan...Resepi kuih lapis kali ni bau nya sgt harum bila smpi ke tekak masih terbau keharuman nya..Terima kasih pada Reen Shariff kerana sudi berkongsi resepi yg enak ini..



Bahan-bahan nya

Untuk 1/2 adunan

2 cwn santan (saya guna 1 santan kotak kmudian sya cmpur kan air dan jadi kan 2 cwn)

2 sudu besar tepung beras

2 sudu besar tepung kastard

1 cwn tepung gandum

1/2 cwn gula

secubit garam


Cara - cara membuat

Kisar smua bahan2 di atas, kemudian tapis.

Bahagi kepada beberapa bahagian (saya guna 4 warna)

Panas kan kukus

Sapu loyang dgn sedikit myak di seluruh loyang

Mula kan melapis dgn mgguna kan senduk (guna senduk kecil je.. Klu senduk besar sgt nti tak cantik lapisan nya.

setiap lapisan di kukus 5 min klu api sedang2 tpi klu api kuat bole kukus 3 - 4  min shj (jgn terlebih kukus takut keras plak)



Setelah siap kukus sejuk kan kuih...nak cepat panas hilang letak dlu dulang yg berisi air paip..

Setelah kuih sejuk dan mula longgar, bole la di terbalik kan.

Selamat Mencuba resepi enak ini..

No comments:

Post a Comment