Monday, 9 July 2012

BUTTER CAKE




Bahan - bahan (loyang 8 inci)


200gm butter (pada suhu bilik)
200gm tepung gandum
150gm gula kastor
4 biji telur gred A (pada suhu bilik) 
1sk baking powder
1 sk esen vanilla
3sb susu pekat


Cara-cara
Pukul butter & gula smpi kembang
Masuk kan telur satu persatu & di pukul lagi
Masukkan esen vanilla, susu pekat & tepung gandum yg telah di ayak dgn baking powder & pukul hingga sebati


Tuang ke dlm loyang yg telah di gris kan dgn butter atau letak baking paper & bakar dalam oven yg telah di panas kan terlebih dahulu selama 10 min....bakar pada suhu 150C selama 1 jam 20 min..(tpi sya guna ikut oven sya 160C 1 jam)....


Utk aising
bole guna apa2 brand.....tpi dlm gmbar ni sya guna butter brand Tatura 190gm butter brand tatura dan 60gm krim well
gula aising 150 - 200gm....bergantung kpd kemanisan yg kita mahu....
(RASA NYA MAKAN MCM TU TNPA KRIM LAGI SEDAP)


SIAP DA SELAMAT MENCUBA
Sumber resepi dari My resepi

No comments:

Post a Comment

Post a Comment