Sunday 11 March 2012

Mini Apple Pai Eena


Selamat Petang Kwn2 ku...Arini ni projek sya buat apple pai mini yg mudah....sbb smlm beli apple pai kat MCD anak2 tak puas so sya decide tu wat sendiri...last sya buat apple pai ni 2 tahun lepas....masa tu mgandung anak yg ke 4...trus kena kencing manis sbb apple pai kan manis....pstu sya behenti tuk makan manis smpi la skrg ni anak yg kecil tu da berusia 16 bulan....tpi sya da sihat tak ada sakit2 lagi...



Bahan2 tuk buat Inti nya
yg ni kena prepare dlu tau sbb kita nk sejuk kan dlu inti nya

2 biji apple merah di potong dadu...jgn besar sgt klu guna acuan tart ni....

1/3 cwn gula kastor (bole kurang kan klu tak suka pakai 1/4 je)

1/2 kecil serbuk kayu manis

1 sdb perahan lemon (lemon da abis sya jz guna perasa lemon sedap gak)

1 sdk tepung jagung dan 1 sdb air

campur kesmua ni dan masak api perlahan smpi sebati....ada jus sikit kat dlm tu kira ok la da masak...




Tuk kulit nya

Mentega atau butter 125gm
Tepung gandum 175 gm
Garam secubit
Telur 1 biji
esen vanila 1/2 sudu keci
Gula halus (kastor) 75 gm

Pukul telur, gula dan mentega atau butter bagi sbati 
( sya guna whick je)

Masuk kan esen vanila, tepung dan garam (masuk sikit2 kacau guna spatula perlahan)

kacau sebati....klu lembik bole tmbah tepung 2-3 sdu besar...adunan mmg lembik sikit....
Masuk kan dlm plastik simpan dlm peti ais tuk 30 min atau 1 jam....

Bila da cukup masa bole keluar kan doh...

sapu acuan dgn tepung sikit...spy tak melekat klu doh siap masak

Sapu tgan dgn tepung dlu...Amik doh sebesar bola pingpong....leper kan pakai tgan je...masuk kan dlm acuan tekan2 sikit bagi rata...

kmudian masuk kan inti apple

Tutup bahgian atas  pai dgn kulit yg lain

Lorek kan bentuk pangkah di tengah2 pai spy pai tak meletup masa mbakar

Bakar dgn api 170-180 darjah selama 30 minit ....masak smpi wrna kulit pa bertukar keperangan....

Da siap...jgn makan panas2 nti melecur mulut tggu sejuk dlu..

Slmt MCuba










No comments:

Post a Comment