Thursday 28 June 2012

MUFFIN COKLAT CHIP DGN CREAM CHEESE


Hari ni teringin nk buat muffin...Saya dan keluarga lebih suka makan muffin daripada buat sebiji kek....klu saya jamu muffin pasti anak2 makan dgn seronok nya...klu sebiji kek mmg lambat habis nya....kdg2 sampai rosak plak kek nya...Hari ni saya ingin berkongsi resepi dari majalah Aroma keluaran bulan Mac oleh MASTERCHEF MALAYSIA iaitu Chef Danial....Bahan2 yg ringkas dan mudah di dapati di dapur kita....ternyata resepi ni sungguh enak....




MUFFIN COKLAT CHIP BERSAMA CREAM CHEESE

SUMBER DARI MAJALAH AROMA BULAN MAC 2012
BAHAN2

BAHAN A
- 1 CWN MENTEGA DI CAIRKAN/MYAK JAGUNG (saya gua myak jagung)
- 2 CWN SUSU SEGAR (saya guna susu cair 1 tin apa2 brand  pun bole)
- 2 BIJI TELUR
- 1 SUDU THE ESEN VANILA

BAHAN B
3 CWN TEPUNG GDUM
½ CWN SERBUK KOKO
1 SDU THE BAKING POWDER
½ SDU TEH SODA BIKARBONATE
2 CWN GULA PERANG
150 GM COKLAT CHIP (TINGGAL KAN SIKIT UTK HIASAN)
CREAM CHEESE (saya tak buat pun sbb sedap makan begitu saja)
250 GM CREAM CHEESE
120 GM MENTEGA
120 GM GULA ISING

CARA PENYEDIAAN
1. SATU KAN BAHAN A…KACAU RATA GUNA TANGAN JE
2. AYAK BAHAGIAN B kecuali gula perang dan coklat chicp
3.KEMUDIAN SATU KAN GULA PERANG DAN COKLAT KE DLM BAHAGIAN YG DI AYAK TDI….GAUL SEBATI
4. SATU KAN BAHAGIAN A DAN B, ADUN DGN SEBATI.(PAKAI TGAN PUN BOLE, KLU PAKAI MESIN GUNA SPEED 1 JE)
5. MASUK KAN KE DLM CAWAN MUFFIN DAN TABUR COKLAT CHIP TUK HIASAN
6. BAKAR PADA SUHU 180 DARJAH 20 MIN (SYA GUNA SUHU 160 DARJAH, 20 MIN..OVEN EUROPA) IKUT SUHU OVEN MASING2

CREAM CHEESE
1 PUKUL CREAM CHEESE DAN MENTEGA HINGGA GEBU
2. MASUKKAN GULA ISING DAN PIKUL HINGGA LICIN DAN LEMBUT
3. HIASAN DI ATAS MUFFIN DGN COKLAT CHIP DAN CERI






No comments:

Post a Comment