Tuesday 28 February 2012

Cream Puff

\

 Cream Puff Gabungan 2 resepi 

Cream puff...1st buat ...comel2 Sumber dari FB Norhaini Jalil  tuk kulit nya

nama asal dlm buku resipi lama ni PASTRI MUDAH PLANTA...

1/4lit air
sejuk(250ml)...guna air paip je
125gm
tpung gandum+secubit garam...ayak bersama(saya +1sk baking powder)
100gm PLANTA
majerin....guna ape2 jenama pon boleh..saya guna butter
3biji
telur
1/2sk
gula

Dlm periuk masak air,majerin/butter,gula ...didih.Kecilkan api msukkan tpung n kacau hingga adunan xmelekat d periuk.Keluarkan adunan dri periuk n sejukkan 15min...msukkan telur 1per1..pukul hingga sebati n adunan agak berkilat.msukkan dlm paiping bag n guna nozel star.Lenser loyang n paip adunan...spraykan air sblom d bakar...bila dah sejuk isi filling kastard
#
tujuan d spray air supaya pastri 'puff up'cantik mengembang ngan cepat...ni note yg d tulis kat majalah ni...
 —
Bhan tuk cream kastad (FB kak chah Ramlan)

1 bj kuning telor
150 ml whipping cream  (rasa nya susu cair pun bole guna)
1 1/4 s/b tepong kastad
25 g gula halus
1 s/b parutan keju cheddar (sya tak guna sbb tak ada)
1/2 s/t esen vanilla

mmg sedap filling ni







No comments:

Post a Comment