Tuesday 14 February 2012

Ikan Bakar dan Air Asam Boi Penang Style


Kali ni sya ingin berkongsi dgn kwn2 satu resepi air asam yg sgguh sedap di tekak sya....air asam ni sya dpt resepi nya dari jiran sya berketurunan mamak tpi mgamal kan masakan melayu 100%....Cara nya mudah mcm air asam yg biasa kita buat cuma mgkin ada satu dua ramuan nya agak berbeza iaitu pggunaan buah asam boi putih...haaaa itu lah keistimewaan air asam ni...ikan smua org tahu bakar kan? jd pilih ikan kesukaan anda...



 Bahan2 

4 biji asam boi putih direbus dgn setengah cwn air lebih kurang 1 min

Bwg besar atau kecil di receh halus

cili merah di receh halus

Cili merah hidup 2 biji *

cili padi 6 biji (klu nk pedas tmbah lagi)*

belacan sebesar duit 50 sen tu...di bakar sekejap*

limau nipis 1 biji (klu nk guna limau kasturi pun bole)

garam 1/2 sudu teh*

gula 1 sudu makan*

perasa aji 1/4 sudu je (tak bubuh pun tak apa)*

Air asam jawa secukup nya jgn pekat sgt

Air 1 cwn *

Cara buat nya

Blender smua barang bertanda bintang *

Masuk kan bahan blender ke dlm periuk bersama air asam jawa..
masak sekejap smpi berbuih kmudian tutup api nya...klu kurang air bole tmbah sbb air asam ni akan jadi kuah kpada ikan tersebut...

masuk kan kedalam mangkuk lain air rebusan tu dan perah air limau nipis...jgn buang kulit limau tu masuk kan sekali ke dlm air asam tu. masuk kan bwg dan cili yg di receh..last sekali masuk kan buah asam boi putih dan sedikit air rebusan nya...

Amik ikan yg di bakar letak dlm pinggan curah kan smua kuah kedlm ikan tersebut...


da siap dan slmt mcuba....nk lagi sedap potong cili merah kedlm air asam dan bole jgk di cmpur dgn kacang botol yg di potong kecil.Simpan sekejap dlm peti sejuk sebelum di hidangan kan...perhhhhh sedap tu....






No comments:

Post a Comment