APAM
LOBAK MERAH
Resepi asal:
Rohaisha
di cuba oleh qaseh eena
Bahan-bahan:
•1
1/2 cawan
tepung
gandum
•1/2
cawan
lobak
merah
•1/2
cawan
gula
pasir
halus
•1
sudu
kecil
ovalett
•1
sudu
kecil
baking powder
•1/2
sudu
kecil
serbuk
kayu
manis
(cinnamon powder)
•1/2
sudu
kecil
garam
halus
•1
biji
telur
•1/2
cawan
susu
segar
•1/2
sudu
kecil
esen
vanila
•1
sudu
kecil
minyak
masak
•Sedikit
pewarna
oren
Cara
menyediakan:
1.Satukan
tepung
gandum,
baking powder, serbuk
kayu
manis
dan
garam
halus
dalam
satu
bekas
dan
ayakkannya.Ketepikan.
2.Dalam
satu
bekas
yang lain satukan
pula telur,
ovalett
dan
gula.Pukul
hingga
gebu
dan
kental.Setelah
itu
barulah
dimasukkan
esen
vanila,
susu
segar
dan
minyak
masak.Pukul
lagi
hingga
sebati.
3.Masukkan
tepung
ke
dalam
adunan
telur
dan
kaup
balikkan
menggunakan
senduk.Titiskan
sedikit
pewarna
oren
dan
sebatikan.
4.Didihkan
air dalam
periuk
kukusan
dan
panaskan
acuan
seketika.Kemudian
sapukan
minyak
pada
acuan,
barulah
diisikan
adunan
ke
dalamnya.Kukus
adunan
selama
10 minit
dengan
api
yang kuat.
Kak ina..nmpk mmg gebu..nnt balik kapa jgn luper buat Ќ...
ReplyDeleteInsallah cuma takut tak gebu je bla driver 5 jam tu...nti anta mentari court hehehe
ReplyDelete