Saturday 28 January 2012

Apam Lobak Merah


 Cuba apam lobak merah yg gebu ni. Pada mula sya teragak2 nk mbuat nya sbb takut tak sedap...tpi sbb lobak merah byk dl ais box tu lalu sya mcuba...ternyata tidak myesal sbb apam ni mmg sedap dan gebu...bau serbuk kulit kayu manis nya mgharum kan lobak ni...sya kurang suka bau kayu manis klu berlebihan tpi dlm resepi ni hya mggunakan 1/2 sdu kecil, jadi sedap2 je bau nya.....jgn terlebih letak plak...nti tak bole nk makan plak...



APAM LOBAK MERAH
Resepi asal: Rohaisha 
di cuba oleh qaseh eena

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan lobak merah
1/2 cawan gula pasir halus
1 sudu kecil ovalett
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon powder)
1/2 sudu kecil garam halus
1 biji telur
1/2 cawan susu segar
1/2 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil minyak masak
Sedikit pewarna oren

Cara menyediakan:
1.Satukan tepung gandum, baking powder, serbuk kayu manis dan garam halus dalam satu bekas dan ayakkannya.Ketepikan.
2.Dalam satu bekas yang lain satukan pula telur, ovalett dan gula.Pukul hingga gebu dan kental.Setelah itu barulah dimasukkan esen vanila, susu segar dan minyak masak.Pukul lagi hingga sebati.
3.Masukkan tepung ke dalam adunan telur dan kaup balikkan menggunakan senduk.Titiskan sedikit pewarna oren dan sebatikan.
4.Didihkan air dalam periuk kukusan dan panaskan acuan seketika.Kemudian sapukan minyak pada acuan, barulah diisikan adunan ke dalamnya.Kukus adunan selama 10 minit dengan api yang kuat.


2 comments:

  1. Kak ina..nmpk mmg gebu..nnt balik kapa jgn luper buat Ќ...

    ReplyDelete
  2. Insallah cuma takut tak gebu je bla driver 5 jam tu...nti anta mentari court hehehe

    ReplyDelete