Hari ini eena teringin nak masak nasi ayam dari resepi majalah saji Mei 2012...nanpak menarik dan mudah..berlainan dari resepi yg biasa eena pernah cuba...Mari kita lihat bahan2 nya
BAHAN - BAHAN
BAHAN NASI
1. 500 GM Beras.
2. 3 ulas bawang putih - hiris
3. 3 cm halia - hiris
4. 2 sudu besar mentega
5. 500 ml air
6. sedikit garam
BAHAN KUAH
1. 500 ml air
2. sudu besar mentega
3. 300 gm tulang ayam
4. 3 kuib sup bunjut
5. 5 ulas bawang merah - di hiris
6. 3 ulas bawang putih - di hiris
7. 3 cm halia - di hiris
8. sedikit garam
BAHAN AYAM
1. 500 gm ayam
2. 2 sudu besar kicap pekat
3. 1 sudu besar sos tiram
4. 3 ulas bawang putih - di tumbuk
BAHAN KICAP
1. 50 ml kicap
2. 50 ml sos tiram
3. 2 ulas bawang putih - kisar
BAHAN CILI
1. 4 tangkai cili merah
2. 4 ulas bawang putih - di kisar
3. 1 sudu kecil gula
4. 1 sudu kecil cuka
5. garam secukup rasa
CARA MENYEDIAKAN
1. Untuk membuat nasi ayam, tumis kan halia, bwg putih dan
mentega sehingga wangi
2. Tuangkan air dan biarkan mendidih seketika. Masukkan beras
dan tmbahkan garam secukup rasa. Tanak
hingga masak.
3. Untuk kuah, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia
hingga wangi. Tuang kan air dan masukkan
kuib bunjut.
4. Tambahkan ayam dan masukkan tulang ayam. Biarkan mendidih
5. Untuk ayam, gaul kan ke smua bahan ayam dan perapkan
seketika. Kemudian bakar hingga masak. (eena bakar 200 darjah
selama 60 min)
6. Untuk bahan kicap...satu kan smua bahan kicap dan kacau di
atas api...(sya tmbah air sikit)
7. Untuk membuat sos cili, satukan ke semua bahan. Masak di atas
api sehingga masak.
SLMT MEMCUBA
No comments:
Post a Comment