Wednesday 16 May 2012

NASI AYAM AROMA


Hari ini eena teringin nak masak nasi ayam dari resepi majalah saji Mei 2012...nanpak menarik dan mudah..berlainan dari resepi yg biasa eena pernah cuba...Mari kita lihat bahan2 nya



BAHAN - BAHAN

BAHAN NASI

1. 500 GM Beras. 
2. 3 ulas bawang putih - hiris
3. 3 cm halia - hiris
4. 2 sudu besar mentega
5. 500 ml air
6. sedikit garam

BAHAN KUAH

1. 500 ml air
2. sudu besar mentega
3. 300 gm tulang ayam
4. 3 kuib sup bunjut
5. 5 ulas bawang merah - di hiris
6. 3 ulas bawang putih - di hiris
7. 3 cm halia - di hiris
8. sedikit garam

BAHAN AYAM

1. 500 gm ayam
2. 2 sudu besar kicap pekat
3. 1 sudu besar sos tiram
4. 3 ulas bawang putih - di tumbuk

BAHAN KICAP

1. 50 ml kicap
2. 50 ml sos tiram
3. 2 ulas bawang putih - kisar

BAHAN CILI

1. 4 tangkai cili merah
2. 4 ulas bawang putih - di kisar
3. 1 sudu kecil gula
4. 1 sudu kecil cuka
5. garam secukup rasa


CARA MENYEDIAKAN

1. Untuk membuat nasi ayam, tumis kan halia, bwg putih dan 
    mentega sehingga wangi
2. Tuangkan air dan biarkan mendidih seketika. Masukkan beras    
    dan tmbahkan garam secukup rasa. Tanak 
    hingga masak.

3. Untuk kuah, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia 
    hingga wangi. Tuang kan air dan masukkan 
    kuib bunjut.

4. Tambahkan ayam dan masukkan tulang ayam. Biarkan mendidih

5. Untuk ayam, gaul kan ke smua bahan ayam dan perapkan 
    seketika. Kemudian bakar hingga masak. (eena bakar 200 darjah 
    selama 60 min)

6. Untuk bahan kicap...satu kan smua bahan kicap dan kacau di 
    atas api...(sya tmbah air sikit)

7. Untuk membuat sos cili, satukan ke semua bahan. Masak di atas 
    api sehingga masak.


SLMT MEMCUBA






No comments:

Post a Comment