Wednesday 16 May 2012

BROWNIE CHOC

Hai, teman2ku dok belek2 majalah aroma bulan MAC 2012 ternpk resepi brownie yg mudah ni...lalu ena ingin memcuba...byk resepi brownie npk rumit tpi yg ni sgt simple tuk di buat.....1st time buat 1 rumah suka makan....tak smpi mlm habis brownie ni...suami pun suka....kata nya kek ni lembut dan gebu...rasa coklat dan bau nya sgt sedap...Mari kwn2 kita lihat bahan2 yg mudah tu......




Bahan - bahan

130 gm tepung kek
100 gm coklat masakan
130 gm mentega
250 gm gula kastor
4 biji telur
1 sdu teh esen vanila (saja letak oleh sya)
5 gm serbuk penaik (ena guna 1/2 kecil)
50 gm kepingan badam atau walnut


 


Cara penyediaan

1. Masak coklat dgn mentega menggunakan kaedah double boiler...sejuk kan
2. pukul gula dan telur hingga kembang
3. masukkan coklat masakan yg telah di sejuk kan td ke dlm adunan
4. masuk kan tepung dan serbuk penaik
5. akhir seklai masuk kan badan atau walnut
6. tuangkan adunan ke dlm acuan dan bakar pada suhu 180 darjah selama 40 min

Tuk buat topping coklat

1. 100 gm coklat masakan
2. 3 sdu besar susu pekat 
3. 3 sdu besar air

Masak smua bahan ni mggunakan cara double boiler

setelah kek brownies sejuk bole la tuang kan adunan coklat ke atas brownies
pada tidak suka coklat byk2, sapu sikit buat syarat je ....

biar kan coklat keras sekejap kmudian bole potong( klu nk cepat masuk kan ke dlm peti sejuk tuk 10 -15 min tuk coklat keras)



SLMT MEMCUBA RESEPI MUDAH



No comments:

Post a Comment