Friday 10 February 2012

Pau Goreng Chomel Sambal


Cantik kali ni Pau goreng sambal sya..heheh puji sendiri pya tau jgn marah..sbb aritu cuba buat ikut resepi buku masakan tak mjadi..Terima Kak Reen Shariff sudi share resepi ini dlm muka buku semanis rasa...So mari kwn2 cuba resepi mudah ini tuk santapan pagi atau petang...



PAU GORENG
BAHAN-BAHAN ( MENGHASILKAN 20-25 BIJI)
• 500GM TEPUNG GANDUM
• 60GM GULA HALUS
• ½ SUDU KECIL GARAM
• 70ML MINYAK SAYUR/MAKAN
• 1 PAKET INSTANT YEAST
• 230ML AIR PAIP




CARA-CARA
1. MULA2 SATUKAN YEAST KEDALAM 230 Ml AIR…KACAU SIKIT DAN KETEPIKAN.
2. MASUKKAN TEPUNG, GULA DAN GARAM KE DALAM MANGKUK BESAR DAN GAUL RATA.
3. KEMUDIAN MASUKKAN MINYAK SEDIKIT2 DAN GAUL LAGI HINGGA RATA.
4. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR YEAST SEDIKIT2 DAN ULI HINGGA LEMBUT DAN TAK MELEKIT. JIKA MASIH MELEKIT, TAMBAH SEDIKIT TEPUNG DAN SEKIRANYA KERING MASUKKAN SEDIKIT LAGI MINYAK.
5. DOH YG SUDAH SIAP DIULI, TIDAK PERLU DIPERAP. BOLEH SEGERA DI BUAT PAU.
6. BULAT2KAN DOH DAN ISI INTI KESUKAAN MASING2.
7. GORENG PAU 1/2 MSK DAN SIMPAN DALAM FREEZER JIKA INGIN MEMBUAT PAU GORENG INSTANT. ATAU KUKUS PAU DAN SIMPAN DLM FREEZER UTK PAU KUKUS INSTANT.
8. INTI PAU PILIHAN SEPERTI SAMBAL TUMIS, KACANG MERAH, KAYA, KELAPA MANIS, CHOC. DAN LAIN2.
9. ADUNAN AKAN LEBIH LEMBUT JIKA MENGGUNAKAN FOOD MIXER. JIKA TIADA FOOD MIXER ..JOM KITA MENGULI MANUAL SAHAJA.
(copy paste je dari Blogspot kak reen ni jgn marah yer kak...malas nk taip smula)







2 comments:

  1. Qaseh,hulur seketul dua utk akak..nak mkn ni..

    ReplyDelete
  2. Kak Rahel klu laptop ni ada tingkap bole myambung kan rumah kita berdua...bukan seketul 2..se adunan pun saya sggup bagi heheheh....

    ReplyDelete