Thursday 26 January 2012

Kek Karamel Moist Choc


Kek karamel moist choc

Kek  karamel mosit choc

Masa mula2 dpt resepi ni saya tak confident nk buat..sya simpan resepi tu dkt 2 bulan.....bila tgk kwn2 group makanan galak sgt buat kek ni...sya terus mcuba...sya study dlu resepi nya baru sya buat.....akhir nya terhasil la kek ni.....cubaan pertama sya.....








~kek coklat moist~ (resepi munira baharum)

bahan A: 1 cwn serbuk koko 1 cwn susu cair 1 cwn susu pekat (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok) 1 cwn gula (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok) 1 cwn minyak msk *semua bhn di atasgaul sebati n msk atas api perlahan...
 *rehatkan kejap bila bhn dh sebati... 
bahanB: 3/4 cwn tepung gandum 1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat 1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder *semua bhn ni diayak k...
bahanC: 4 bj telor (blender jer) cara: satukan bhn B dan C ke dlm bhn A... secara berselang seli n gaul ngan senduk jer... dh sebati...ketepikan... 

utk karamel:

 bahan2:
 2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")... kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye... jadikan gula hangus supaya kek xmelekat pd loyang...
bhgn atas (karamel): 1/2 tin susu cair (satu cawan sy pakai) 50gm gula castor (sy x pakai gula.... sy pakai susu pekat 3/4cwn) 1/2 sudu teh esen vanila 3 kuning telur (kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)

cara:
tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td... bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu... kuarkan dr oven...tuang adunan kek atas karamel... pastu bakar cara bain marie gak selama 1 jam @ sampai msk...suhu 160c... kuarkan dr oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan... **jgn terbalikkan masa panas2 nnti karamelnye pecah** **pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu... **karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar... 
copy paste dari Fara hidangan sedap

No comments:

Post a Comment