Friday 27 January 2012

Ayam Masak Hitam


Ayam masak hitam ini agak istimewa kerana rasa nya sungguh enak...resepi ini sudah lama ada di dalam simpanan saya...sumber nya dtg dr restoran siber yg di beri oleh seorg kawan kepada saya. Pada sesiapa yg ingin memasak dgn cepat dan ringkas sya syor kan mcuba resepi ini.




Bahan2 basah
Ini tuk makan 4 org
sebelah ayam di gunakan
terpulang utk di potong kecil atau besar

1 biji bwg besar (di kisar) A

1 batang serai di potong kecil (di kisar) A

10 biji cili kering atau 2 sdu besar cili boh (di kisar) A

10 ulas bwg merah kecil - di mayang halus mcm buat bwg goreng (lagi byk lagi sedap)
3 ulas bwg putih di mayang halus

2 1/2 sdu besar kicap lemak masin kipas udang (klu tak ada bole guna kicap masin je)
sedikit gula dan garam
myak tuk menumis







cara memasak :
1. Ayam di potong kecil atau ikut suka , kmudian
 di goreng dgan sedikit kunyit (tak nak grg dlu pun 
bole) gmbar di atas tidak di grg dlu


2. Mesin bahan A bersama sama


3. panaskan myak dan tumis kan smua bwg merah dan bwg putih hgga kekuningan...jgn smpi jadi bwg goreng lak..


4. Lepas tu masuk kan barang2 yg di mesin tdi, smbil tu tmbah kan garam dan gula secukup rasa


5. Bila da pecah myak masuk kan ayam di gaul rata dan bole bole di hidang..klu ada bwg grg pun bole di tambah atas ayam ni...lagi byk bwg grg lagi sedap...


selamat mcuba



No comments:

Post a Comment