Sunday 22 January 2012

Spageti Cabonara


Spageti Cabonara



Selalu masak akan masak spageti berwrna merah tpi kali ni ingin tukar sikit selera makan anak2, suami dan sya. Lalu mcuba resepi ni spageti cabonara..Mudah saja tuk mbuat nya.

Bahan2

300gm spageti yg di rebus dgn 1 sdu besar mentega (di tos kan)
50gm udang
50 gm sotong
50gm isi ikan merah
50gm kepah
150 ml krim makan (yg tidak manis) atau bole guna susu cair
3 sdu besar myak jagung
4 ulas bwg putih

(seafood terpulang tuk letak apa2 sja)

cara menyediakan:

1. rebus spageti. semasa merebus bubuhkan satu sudu besar mentega
2. kmudian tus kan
3. panaskan kuali dan tumis bwg putih
4. masukkan smua makanan laut dan tumis hgga masak
5. kemudian masuk kan garam dan spageti.
6. tuang kan krim,,,kcau tiga minit dan angkat

(klu guna susu cair tmbah 1 sdu kecil tepung gdum kdlm spageti untuk memekat kan kuah nya)


Slmt mcuba

No comments:

Post a Comment